Home / Luchtvaart / KLM-huisje 98 is huis van Fokker

KLM-huisje 98 is huis van Fokker

KLM-huisje 98 is huis van Fokker

Hoewel de officiële onthulling van KLM-huisje nummer 98 pas vrijdagavond plaatsvindt, kreeg de redactie van Zakenreis al foto’s toegestuurd van een frequente zakenreiziger. Op vlucht KL696 van Toronto naar Amsterdam kreeg hij – waarschijnlijk door een foutje in de logistiek – gisteren als business class-passagier al het nieuwe huisje uitgereikt: een miniatuurversie van het huis van Anthony Fokker.

KLM wordt op 7 oktober 98 jaar, en dat wordt traditiegetrouw gevierd met een nieuw Delfts Blauw huisje; een cadeautje van KLM aan business class-passagiers en een gewild verzamelobject. Het stond al vast dat huisje 98 een miniatuurversie zou zijn van een Haarlems pand.

Dat dit jaar is gekozen voor een replica van het huis op Kleine Houtweg 65 in Haarlem, waar Anthony Fokker zijn jeugd doorbracht, is verre van toeval. Eind oktober vliegt KLM voor het laatst met Fokker-vliegtuigen, na 97 jaar samenwerking. De overgebleven zeven F70’s in de vloot zullen daarna op één dag vanaf Schiphol naar Engeland gaan, waar ze worden omgekat voor nieuwe eigenaars.

Het eerste propellervliegtuigje, dat Anthony Fokker in 1910 ontwierp en construeerde, noemde hij De Spin. Op 1 september 1911 vloog hij voor de eerste keer boven Haarlem, nadat hij was opgestegen van een weiland en een rondje maakte om de toren van de Grote of Sint-Bavokerk op de Grote Markt 22 in Haarlem. In deze kerk wordt huisje 98 vanavond officieel onthuld.

Het is het vijfde huisje dat in Haarlem staat, na de nummers 16 (Houtmarkt 17), 86 (Teylers Museum, Spaarne 16) en de collectors items van Huis ter Kleef (uitgegeven in 2009) en het Frans Hals Museum (uitgegeven in 1962, het allereerste collectors item). Vanaf zaterdag ligt een nieuwe editie van ‘Sterke Verhalen, Alle Geheimen Achter de Gevels van de KLM-huisjes’ van Mark Zegeling in de boekwinkel. Daarin staat ook de geschiedenis van huisje nummer 98.

Op de foto, v.l.n.r.: huisje 16, huisje, 86, Huis ter Kleef en het Frans Hals Museum.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Pratend bagagelabel van KLM

Pratend bagagelabel van KLM

21/11/2017

KLM biedt vanaf vandaag duizenden reizigers uit Rusland, Groot-Brittannië, Brazilië en China gratis een Care Tag aan, een als bagagelabel vermomde reisgids voor Amsterdam. Het plastic label, inhoud: een chip,…

Winst easyJet gedaald

Winst easyJet gedaald

21/11/2017

De winst van EasyJet is in het boekjaar 2016-2017, dat afliep op 30 september, gedaald met 17 procent naar 408 miljoen pond (460 miljoen euro). Het aantal passagiers en de…

KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…