Home / Luchtvaart / Julio Poch vrijgesproken

Julio Poch vrijgesproken

Julio Poch vrijgesproken

Julio Poch, de Nederlands-Argentijnse oud-piloot van Transavia, is vrijgesproken, na een massaproces in Buenos Aires, waarbij nog 53 mensen terecht stonden op verdenking van betrokkenheid bij ‘dodenvluchten’ in de jaren zeventig.

Poch zat sinds 2010 gevangen in Argentinië. De rechtbank heeft 29 anderen wel levenslange celstraf opgelegd. De aanklagers wilden ook de nu 65-jarige Poch voor de rest van zijn leven laten opsluiten, maar de rechters vonden de bewijzen onvoldoende. Het Argentijnse Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak, maar de kans dat Poch binnenkort terug mag keren naar Nederland is groot.

Poch woonde sinds 1988 in Nederland, waar hij werkte als piloot voor Transavia. In 2009 werd hij in Spanje, vlak voordat hij met pensioen zou gaan, gearresteerd en uitgeleverd aan Argentinië, een jaar later. De reden voor zijn aanhouding was dat Poch tegenover collega’s bij Transavia zou hebben gezegd dat hij als marinevlieger bij de dodenvluchten betrokken was geweest. Naderhand zei hij verkeerd te zijn begrepen.

Het gaat om een donkere periode in de Argentijnse geschiedenis, tussen 1976 en 1983, toen er een rechtse dictatuur heerste onder generaal Videla, waarbij gedrogeerde politieke tegenstanders van grote hoogte levend in zee werden gegooid.

Poch en zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops wezen er tijdens het jarenlange proces bij herhaling op dat de logboeken aantoonden dat Poch niet tijdens de dodenvluchten aanwezig was. De Argentijnse rechters achtten die bewijsvoering deze week geloofwaardig.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
PA neemt Nyras over

PA neemt Nyras over

12/12/2017

PA Consulting heeft luchtvaartadviesbureau Nyras overgenomen. De twee Britse bedrijven, die ook actief zijn in Nederland, werkten al langere tijd samen. “De combinatie van de expertise van Nyras met onze…

Ryanair kapt met Amadeus

Ryanair kapt met Amadeus

12/12/2017

Ryanair maakt vanaf eind deze week niet langer gebruik van de diensten van Amadeus. De Ierse prijsvechter blijft wel samenwerken met Travelport en Sabre, de andere twee grote GDS’en. De…

Schiphol in de sneeuw

Schiphol in de sneeuw

11/12/2017

Schiphol heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag te maken met zware sneeuwval, die leidt tot vertraging en annulering van vluchten. Maar de luchthaven zegt goed te kunnen omgaan met…

Petje af bij KLM

Petje af bij KLM

08/12/2017

KLM schaft per 1 januari 2018 de pet voor piloten af. Het bedrijf zegt in een verklaring ‘niet langer de toegevoegde waarde’ van het hoofddeksel te zien. Veel piloten droegen…