Home / Luchtvaart / IATA voorspelt verdubbeling passagiers in 2036

IATA voorspelt verdubbeling passagiers in 2036

IATA voorspelt verdubbeling passagiers in 2036

De International Air Transport Association (IATA) verwacht dat in het jaar 2036 het aantal vliegpassagiers is verdubbeld ten opzichte van dit jaar: het aantal luchtreizigers zal dan jaarlijks 7,8 miljard personen bedragen (dit jaar wordt het aantal passagiers wereldwijd geraamd op vier miljard).

De groei neemt volgens het model van IATA 3,6 procent toe. De prognose is onderdeel van IATA’s 20 Year Air Passenger Forecast. Alexandre de Juniac, drecteur-generaal en CEO van IATA, licht de verwachting toe: “Alle indicatoren wijzen op een groeiende vraag naar wereldwijde verbindingen. De wereld moet zich voorbereiden op een verdubbeling van het luchtvervoer in de komende twintig jaar. Dit is fantastisch nieuws voor innovatie en welvaart, die gedreven worden door luchtverbindingen. Het betekent ook een grote uitdaging voor overheden en industrie om zeker te stellen dat we aan de groeiende vraag tegemoet kunnen komen.”

De groei wordt vooral gestuwd door de toenemende behoefte aan luchtvervoer in Azië. Uit deze regio komt over twintig jaar meer dan de helft van alle reizigers. Verwacht wordt dat rond 2022 China de Verenigde Staten inhaalt als grootste luchtvaartmarkt (gemeten naar verkeer naar, vanuit en binnen het land). Dat is twee jaar sneller dan in eerdere verwachtingen. Het Verenigd Koninkrijk valt terug naar een vijfde plaats wanneer het in 2025 wordt ingehaald door India. Thailand en Turkije doen hun intrede in de top-10 van de grootste markten, ten koste van Frankrijk en Italië.

Of de voorspelling van IATA bewaarheid wordt is afhankelijk van vele factoren zoals ontwikkelingen in de vrije wereldhandel en de beschikbaarheid van visa’s. Wanneer de markten afnemen of mogelijkheden om te reizen wordt ingeperkt heeft dit een direct effect op de groei. In dat geval valt de groei terug naar 2,7 procent oftewel 1,1 miljard minder reizigers ten opzichte van het huidige groeiscenario. Neemt de handel en vrijheid om te reizen toe, dan kan de groei met twee procent toenemen, waarmee een verdriedubbeling van het aantal reizigers te verwachten is.

De snelst groeiende markten tot 2036 zijn:

• China (921 miljoen passagiers erbij naar een totaal van 1.5 miljard)
• De Verenigde Staten (+ 401 miljoen passagiers naar een totaal van 1.1 miljard)
• India (+ 337 miljoen passagiers naar een totaal van 478 miljoen)
• Indonesië (+ 235 miljoen passagiers naar een totaal van 55 miljoen)
• Turkije (+ 119 miljoen passagiers naar een totaal van 196 miljoen).

Om de groei het hoofd te kunnen bieden moet de samenwerking van luchtvaart, gemeenschappen en overheden worden verbeterd, adviseert IATA. Infrastructuur moet worden verbeterd en uitgebreid. Luchthavens en de omgeving van luchthavens zullen steeds verder onder druk komen te staan. De luchtvaart moet op zoek naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen op het gebied van onder meer bagage-afhandeling en security. Luchtverkeersleiding moet worden geoptimaliseerd om vertragingen tegen te gaan en emissies in de hand te houden.

 

 

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…