Home / Luchtvaart / IAG aast op Niki

IAG aast op Niki

IAG aast op Niki

De International Airlines Group is dichtbij een overname van Niki, de Oostenrijkse prijsvechter die onderdeel was van het failliete airberlin. Volgens bronnen in Wenen is IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, de enige overgebleven bieder met wie de bewindvoerders nog spreken.

Niki was sinds 2011 een volledige dochtermaatschappij van airberlin. Toen deze Duitse carrier in augustus van dit jaar na een lange periode van verliezen op de fles ging ging, moest Niki meegaan in de opsplitsing van de failliete boedel en de overgang naar andere airlines.

Lufthansa, dat delen van airberlin overneemt, wilde ook Niki wel inlijven. De deal was bijna rond, tot de Europese Commissie er deze maand een stokje voor stak. Flag carrier Austrian is al in handen van de Lufthansa Group en ‘Brussel’ wilde een monopolie van de groep op de Oostenrijkse markt voorkomen.

Daarmee moest de bieding over. Gegadigden waren onder meer IAG, de Britse reisonderneming Thomas Cook, investeerder SilverArrow Capital en Niki Lauda himself. De voormalige  Oostenrijkse Formule 1 coureur kocht in 2003 de airline Aero Lloyd Austria en veranderde de naam in Niki.

Van de vier bieders is nu alleen IAG overgebleven. Er moet uiterlijk 3 januari 2018 een akkoord zijn. Op die datum vervalt de AOC, de vlieglicentie, van Niki in Oostenrijk en moet een nieuwe eigenaar zich hebben gemeld.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Airbus haalt uit naar Trump

Airbus haalt uit naar Trump

16/01/2018

Topman Tom Enders van Airbus heeft de Amerikaanse president Trump beschuldigd van protectionisme, terwijl concurrent Boeing ‘schaamteloos meesurft’ op de golf van ‘America-first.’ In een verklaring zegt Enders dinsdag dat…

Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

15/01/2018

De Indiase regering wil haar meerderheidsbelang in het verlieslijdende Air India verkopen. De staatscarrier moet in de plannen eerst worden opgesplitst in vier delen. Air India zit opgezadeld met een…

Schiphol blijft op drie

Schiphol blijft op drie

15/01/2018

Nu de grote luchthavens van Europa hun vervoerscijfers over 2017 bekend hebben gemaakt, blijkt dat de rangorde van de eerste vier niet is veranderd. Schiphol groeide het meest, maar blijft…

Hainan naar Shenzhen

Hainan naar Shenzhen

12/01/2018

Hainan Airlines opent op 20 maart een verbinding tussen Zaventem en Shenzhen, vlakbij Hongkong. Na Beijing en Shanghai is het de derde stad voor de Chinese carrier vanuit Brussel. In…