Home / Luchtvaart / Geen enkele crash in 2017

Geen enkele crash in 2017

Geen enkele crash in 2017

De burgerluchtvaart heeft in 2017 een veiligheidsrecord gevestigd: geen enkele crash op een reguliere vlucht en nul dodelijke slachtoffers. En dat terwijl het aantal vervoerde passagiers voor het eerst boven de vier miljard uitkwam.

Er waren vorig jaar alleen ongelukken met kleinere toestellen op niet-reguliere vluchten, vrachtvliegtuigen en militaire vluchten. Aviation Safety Network telt tien ongelukken in deze categorie, waarbij 44 inzittenden de dood vonden en 35 mensen aan de grond. In 2016 hadden nog zestien ongelukken plaats, waaronder enkele crashes met grote verkeersvliegtuigen, met in totaal 303 doden als gevolg.

Het uitzonderlijk lage aantal ongelukken is in de eerste plaats toe te schrijven aan de almaar toenemende kwaliteit van vliegtuigen. Technische mankementen die tot een crash leiden komen vrijwel niet meer meer voor. De huidige generatie vliegtuigen kan ook met alle weersomstandigheden omgaan, terwijl bemanningen beter dan ooit zijn voorbereid op noodsituaties.

Safety & security
Niet alleen de technische veiligheid (safety) is verbeterd, ook de beveiliging (security) is toegenomen. Ondanks pogingen daartoe lukte in 2017 geen enkele aanslag op een passagiersvliegtuig. Luchthavens zijn veel moeilijker te beschermen tegen aanvallen, maar ook op dit terrein was de situatie in 2017 aanzienlijk veel beter dan een jaar eerder, toen er twee grote aanslagen plaatshadden: op de luchthavens van Brussel (maart 2016) en Istanbul (juni 2016).

Statistisch gezien kan het veiligheidsrecord uit 2017 nooit meer worden gebroken, maar met alle maatregelen op het gebied van safety en security ligt een forse verslechtering ook niet voor de hand.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Airbus haalt uit naar Trump

Airbus haalt uit naar Trump

16/01/2018

Topman Tom Enders van Airbus heeft de Amerikaanse president Trump beschuldigd van protectionisme, terwijl concurrent Boeing ‘schaamteloos meesurft’ op de golf van ‘America-first.’ In een verklaring zegt Enders dinsdag dat…

Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

15/01/2018

De Indiase regering wil haar meerderheidsbelang in het verlieslijdende Air India verkopen. De staatscarrier moet in de plannen eerst worden opgesplitst in vier delen. Air India zit opgezadeld met een…

Schiphol blijft op drie

Schiphol blijft op drie

15/01/2018

Nu de grote luchthavens van Europa hun vervoerscijfers over 2017 bekend hebben gemaakt, blijkt dat de rangorde van de eerste vier niet is veranderd. Schiphol groeide het meest, maar blijft…

Hainan naar Shenzhen

Hainan naar Shenzhen

12/01/2018

Hainan Airlines opent op 20 maart een verbinding tussen Zaventem en Shenzhen, vlakbij Hongkong. Na Beijing en Shanghai is het de derde stad voor de Chinese carrier vanuit Brussel. In…