Home / Luchtvaart / Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier.

Om te voorkomen dat passagiers van airberlin die terug naar Duitsland zouden vliegen aan de grond blijven staan, heeft de Duitse regering een noodlening van 150 miljoen euro ter beschikking gesteld zodat de maatschappij voorlopig de vluchten kan blijven uitvoeren.

Airberlin, dat niet vanuit Nederland vliegt, maar wel vanaf Düsseldorf, vlak over de grens bij Arnhem, lijdt al jaren verlies. De redding leek uit Arabische hoek te komen: Etihad, de maatschappij uit Abu Dhabi, nam in 2011 een belang van 29,21 procent in airberlin.

Maar de verwachte ommekeer bleef uit. Alleen in 2012 boekte airberlin, de tweede carrier in Duitsland na Lufthansa, even een kleine winst van 6,8 miljoen euro. Daarna was er weer verlies, dat elk jaar hoger opliep, tot 781 miljoen vorig jaar. Intussen daalde het aantal passagiers van een top van 35 miljoen in 2011 naar 29 miljoen in 2016.

Wat er nu met airberlin gaat gebeuren is onduidelijk. Dochtermaatschappij Niki, een Oostenrijkse prijsvechter, wordt buiten het faillissement gehouden. De bedrijfsleiding zegt door te zullen gaan met de eerder in gang gezette herstructurering.

Lufthansa steunt de concurrent. Airberlin besteedde eerder een aantal vliegtuigen onder wet lease uit aan Eurowings en Austrian Airlines, twee carriers uit de Lufthansa Group. Deze vliegtuigen blijven in de lucht. Lufthansa is verder in gesprek om delen van airberlin over te nemen en kijkt naar de mogelijkheid om personeel van de failliete carrier in dienst te nemen.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…