Home / Luchtvaart / Daaaaar gaan ze, de Fokkers

Daaaaar gaan ze, de Fokkers

Daaaaar gaan ze, de Fokkers

KLM heeft vandaag afscheid genomen van Fokker. De laatste vier F 70’s uit de vloot vlogen vanmorgen achter elkaar weg. Zo’n mooi vliegtuig had Boet Kreiken, voormalig CEO van KLM Cityhopper, nog nooit gezien, zei hij met veel gevoel voor pathos.

‘Een prachtig oer-Hollands vliegtuig’ noemde Kreiken, die onlangs KLC verruilde voor een plek in het executive committee van KLM. ‘In heb het altijd het mooiste industriële product uit Nederland gevonden.” KLM heeft in de loop der jaren 160 Fokkers van allerlei types in dienst gehad.

Gisteren voerde KLC, een volle dochter van KLM, de laatste commerciële vlucht met een Fokker 70 uit, tussen Londen (Heathrow) en Amsterdam. Van de zeven F70’s die KLC vorige maand nog in de vloot had, stonden de laatste vier vanmorgen op Schiphol-Oost.

Na de onthulling van een gedenkteken voor de Fokker-tijd (de staart van een F 70 met een plaquette) door de CEO van KLM, Pieter Elbers, vlogen de vier toestellen achter elkaar weg naar Norwich. Op de luchthaven van deze Britse stad worden ze geprepareerd voor hun nieuwe eigenaars.

Tijdperk
Elbers verwees in zijn toespraak naar ‘het eind van een tijdperk’, dat hij gemakshalve afrondde tot een eeuw:  In feite nam KLM sinds 1920  vliegtuigen af van Fokker, 97 jaar dus, maar de banden tussen Anthony Fokker en de oprichter van KLM, Albert Plesman waren al eerder gesmeed.

“Ze vertrouwden elkaar, maar wantrouwden elkaar nog vaker,’ zei Elbers over de twee pioniers van de Nederlandse luchtvaart. Hun verstandhouding zette de toon voor de jarenlange haat-liefde verhouding tussen KLM en Fokker.

Achteraf bekeken leidde het vlootbeleid van KLM in de jaren tachtig mede tot de ondergang van Fokker. De vliegtuigfabrikant was destijds bezig met de ontwikkeling van een nieuwe serie jets, resulterend in de F 100 en de F 70, maar KLM toonde zich niet tevreden over het ontwerp en bestelde van beide types slechts een klein aantal. Dit leidde niet alleen tot een achterblijvend aantal orders, het was internationaal ook bepaald geen reclame dat uitgerekend KLM nauwelijks Fokkers wilde.

Kwaliteit
Pas nadat Fokker in 1996 failliet was gegaan, met name door eigen mismanagement, erkende KLM de kwaliteit van het product. De F 100 en de F 50 vormden daarna nog rond de twintig jaar de kern van de vloot van  KLC.

Volgens Bas Klop, director flight operations van KLC, zijn de afgedankte F 70’s onveranderd ‘zeer goede vliegtuigen’ die nog jaren meekunnen. “Er is ook nooit een kist verloren gegaan (gecrasht, red.), in al die jaren.”

Voor KLM was de opbrengst uit verkoop van de verouderde Fokkers echter aantrekkelijker dan het in de vloot houden, aldus Klop. “Het ontwerp van de Fokkers gaat terug tot de jaren tachtig. Bij onderhoud gingen onze monteurs met een stuk gereedschap aan het werk. Er is inmiddels een hele nieuwe generatie vliegtuigen, waar geen schroevendraaier meer aan te pas komt.”

Rekkof
Op Schiphol Oost zetelt, aan de overkant van de Oostbaan, het kantoor van Rekkof. Dit bedrijf, een omdraaiing van de naam Fokker, werkt sinds begin deze eeuw aan een nieuw toestel onder de naam Fokker 130 NG. Rond 2010 leek het er serieus van te komen, nadat de regering een subsidie van twintig miljoen euro ter beschikking stelde.

Maar er meldde zich nooit een serieuze koper. Hoewel het kantoor op Schiphol nog bestaat en de site ‘live’ is lijkt er nooit een nieuwe Fokker te zullen komen. De Nederlandse vliegtuigbouw is ten einde.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Qatar stevent af op verlies

Qatar stevent af op verlies

18/01/2018

Qatar Airways stevent af op een ‘aanzienlijk verlies’, zo heeft CEO Al Baker gezegd. Oorzaak is de blokkade door de buurlanden. De carrier poogt met investeringen in de VS het…

Boeing maakt zelf stoelen

Boeing maakt zelf stoelen

17/01/2018

Boeing is een joint venture aangegaan met het eveneens Amerikaanse bedrijf Adient voor het maken van vliegtuigstoelen. De jv heet Adient Aerospace. De eerste productiefaciliteit komt niet in de VS,…

HNA in de problemen

HNA in de problemen

17/01/2018

De HNA Group is in de problemen. De handel in aandelen van de kapitaalpoot van het Chinese conglomeraat zijn vandaag stilgelegd. Vorige week gebeurde dit al met de aandelen in…

Alders: de politiek beslist

Alders: de politiek beslist

16/01/2018

Politiek Den Haag heeft het laatste woord als het gaat om de uitbreiding van Schiphol en de toekomst van Lelystad. Dit heeft Hans Alders.de voorzitter van de ORS, vandaag gezegd…

Airbus haalt uit naar Trump

Airbus haalt uit naar Trump

16/01/2018

Topman Tom Enders van Airbus heeft de Amerikaanse president Trump beschuldigd van protectionisme, terwijl concurrent Boeing ‘schaamteloos meesurft’ op de golf van ‘America-first.’ In een verklaring zegt Enders dinsdag dat…