Home / Luchtvaart / Al Baker voorzitter IATA

Al Baker voorzitter IATA

Al Baker voorzitter IATA

De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker, is vandaag officieel gekozen tot de komende voorzitter van de board of governors van de International Air Transport Association (IATA) in 2018. Zijn benoeming was in juni van dit jaar al aangekondigd.

Al Baker begint aan zijn onbezoldigde bestuursfunctie op 6 juni 2018, na afloop van de  jaarvergadering van IATA in Sydney. De CEO van Singapore Airlines, Goh Choon Phong, is de huidige voorzitter van de board. Het dagelijkse werk van IATA wordt altijd uitgevoerd door de directeur-generaal, een functie die sinds september 2016 wordt vervuld door de Fransman Alexandre de Juniac.

Met Al Baker aan het hoofd van de board, de toezichtsraad van IATA, is het de vraag hoe de interne verhoudingen tussen de Golf-carriers zich zullen ontwikkelen. Sinds juni wordt het emiraat Qatar op staatsniveau geboycot door zijn buurlanden Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

Qatar zou in de ogen van deze soennitische staten te ‘vriendelijk’ zijn geweest voor hun aartsvijand Iran en ook terroristische organisaties steunen. Qatar ontkent dit. Onduidelijk is of de politieke tegenstelling zich ook heeft vertaald op het gebied van de luchtvaart. Emirates en Etihad, beide uit de Verenigde Arabische Emiraten, zijn twee grote spelers in de luchtvaart.

Vast staat dat met name Qatar Airways grote hinder ondervindt van de blokkade omdat alle verkeersroutes naar het land vanuit de buurlanden zijn afgesloten. Om te vliegen van en naar Doha kan Qatar Airways alleen nog gebruik maken van een smalle noordoostelijke corridor.

IATA riep in juni meteen op om het luchtruim van en naar Qatar open te houden, maar dit pleidooi heeft nog geen effect gehad.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Business Tourist: Jac Damen over Seoul

Business Tourist: Jac Damen over Seoul

24/09/2017

Jac Damen kwam in in Zuid-Korea terecht als uitgezonden ambtenaar van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Sinds 2008 heeft hij in Seoul zijn eigen consultancy/import- en distributiebedrijf,…

Uber verliest licentie in Londen

Uber verliest licentie in Londen

22/09/2017

Uber mag niet langer in Londen opereren. Dit meldt Bloomberg. Deze beslissing zal invloed hebben op 3,5 miljoen mensen en 40.000 Uber-chauffeurs die de app in de stad gebruiken. Transport…

Elbers feliciteert Zakenreis

Elbers feliciteert Zakenreis

22/09/2017

Topman Pieter Elbers van KLM heeft op de zakenreisconferentie ‘RE’, in Amsterdam, Zakenreis gefeliciteerd met zijn 50-jarig bestaan. Ook de oprichter van het magazine, Kees Hundepool, was aanwezig. ‘RE’ is…