Home / Luchtvaart / Airberlin uit de lucht

Airberlin uit de lucht

Airberlin uit de lucht

Het failliete airberlin voert vandaag haar laatste vlucht uit, tussen München en Berlijn. Na 39 jaar komt daarmee een einde aan de Duitse maatschappij.

Een groot deel van de 8.000 werknemers staat vooralsnog op straat. Lufthansa is bereid 3.000 personeelsleden van airberlin over te nemen. evenals de helft van de vloot. Maar deze deal moet nog goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten van de Europese Unie.

De EU wil voorkomen dat Lufthansa een te grote greep op de Duitse markt krijgt. Ook twee Britse carriers: easyJet en Condor (onderdeel van de Thomas Cook Group) azen nog op een deel van de failliete boedel van airberlin.

Airberlin, opgericht in 1978, maakte sinds 2008 vrijwel uitsluitend verlies. Alleen in 2012 was er een kleine opleving, een jaar nadat Etihad aan boord was gekomen met een belang van 29 procent. Maar in 2013 was de carrier terug in de rode cijfers, die daarna elk jaar verder verslechterden, tot een nettoverlies van 781 miljoen euro in 2016, op een omzet van 3,7 miljard.

Etihad trok zich in augustus dit jaar terug uit het bedrijf en daarmee was het lot bezegeld. Via een krediet van de Duitse regering kon airberlin nog enkele noodzakelijke vluchten afhandelen. Ook daar komt vandaag een einde aan.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…