Home / Luchtvaart / Air France-KLM schrapt Alitalia uit samenwerking

Air France-KLM schrapt Alitalia uit samenwerking

Air France-KLM schrapt Alitalia uit samenwerking

Air France-KLM houdt er rekening meer dat Alitalia binnenkort geen partner meer zal zijn. Dit bevestigt de CEO van KLM, Pieter Elbers, tegenover Zakenreis in Parijs. In de plannen voor een nieuwe grote transatlantische jv komt Alitalia niet meer voor

“We hebben Alitalia nog niet helemaal geschrapt, maar er zijn veel onzekerheden rondom Alitalia. Met Etihad als aandeelhouder hadden ze eerder ook al andere wensen dan de onze,” zegt Elbers.

“We houden ruimte om de verschillende varianten waarin Alitalia er in 2018 uit zal zien te accommoderen. Het bedrijf wordt gerund door bewindvoerders en door hen zullen er keuzes worden gemaakt hoe het bedrijf eruit komt te zien.”

Alitalia is al jaren zwaar verliesgevend en nu in feite failliet. Bewindvoerders hebben tot het eind van het jaar de mogelijkheid om de carrier te verkopen en wat er daarna gebeurd is onduidelijk.

Air France-KLM heeft in het overzicht van de samenvoeging van de twee joint transatlantische joint ventures Alitalia alvast geschrapt. Gesproken wordt over ‘drie partijen’: Delta, Air France-KLM en Virgin.

De situatie rond Alitalia zit nu in de fase van bieders. De inschrijving sluit op 2 oktober. Inmiddels heeft Ryanair zich gemeld als een van de gegadigden. Als de Ierse prijsvechter inderdaad de nieuwe eigenaar zou worden komt er een grote shake-out van het hele bedrijf en de routes. “Wat gaat er dan met de long haul van Alitalia gebeuren,” vraagt Elbers zich af.

Een mogelijkheid lijkt ook nog dat de Italiaanse carrier definitief failliet gaat en andere Europese airlines de gaten zullen opvullen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….