Home / Luchthavens / Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard.

Er bestaan al jaren plannen voor een commerciële doorstart van de militaire basis, die in 2007 dicht ging. Een doorstart in 2014 mislukte, maar de provincie Overijssel en de gemeente Enschede bleven in de toekomst van de luchthaven geloven en lanceerden een nieuw plan.

Het Luchthavenbesluit voor Twente is sinds 1 maart 2017 van kracht en voorziet in 20.000 vluchten van zakenvliegtuigen per jaar (vijftig per dag). De Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente (VOLT) en de Stichting Hart van Twente tekenden evenwel bezwaar aan bij de Raad van State en eisten sluiting. Er zou sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun.

De Raad van State is van oordeel dat het niet aan de omwonenden is om te oordelen over de vraag of er staatssteun is gegeven. De Raad laat zich er verder niet over uit wie daar wel een uitspraak over zou moeten doen, maar Nederland moet in dit verband voldoen aan Europese regelgeving.

Twente Airport heeft één baan, met een ruime lengte van 3.000 meter, waarop in principe elk type toestel kan landen en opstijgen. In de praktijk komen er alleen kleinere zakenvliegtuigen. Hoeveel verkeer de luchthaven momenteel aandoet is onduidelijk – op de site staan daarover geen gegevens.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Airbus haalt uit naar Trump

Airbus haalt uit naar Trump

16/01/2018

Topman Tom Enders van Airbus heeft de Amerikaanse president Trump beschuldigd van protectionisme, terwijl concurrent Boeing ‘schaamteloos meesurft’ op de golf van ‘America-first.’ In een verklaring zegt Enders dinsdag dat…

Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

15/01/2018

De Indiase regering wil haar meerderheidsbelang in het verlieslijdende Air India verkopen. De staatscarrier moet in de plannen eerst worden opgesplitst in vier delen. Air India zit opgezadeld met een…

Schiphol blijft op drie

Schiphol blijft op drie

15/01/2018

Nu de grote luchthavens van Europa hun vervoerscijfers over 2017 bekend hebben gemaakt, blijkt dat de rangorde van de eerste vier niet is veranderd. Schiphol groeide het meest, maar blijft…

Hainan naar Shenzhen

Hainan naar Shenzhen

12/01/2018

Hainan Airlines opent op 20 maart een verbinding tussen Zaventem en Shenzhen, vlakbij Hongkong. Na Beijing en Shanghai is het de derde stad voor de Chinese carrier vanuit Brussel. In…