Home / Luchthavens / Schiphol: grens bijna bereikt

Schiphol: grens bijna bereikt

Schiphol: grens bijna bereikt

Schiphol is in 2017 uitgekomen op 496.747 vliegbewegingen en heeft zo de toegestane grens bijna bereikt. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zei vandaag tegen Zakenreis, tijdens een persbijeenkomst op Schiphol, dat zij de situatie ‘bestudeert’ en komende zomer met een besluit komt hoe het nu verder moet.

De luchthaven groeide vorig jaar zowel in vliegbewegingen als aantallen passagiers fors door. De 68,4 miljoen reizigers betekende een stijging van 7,7 procent. In starts en landingen was de toename 3,7 procent tot net onder het half miljoen. Het verschil in de twee percentages komt door een hogere bezettingsgraad van de vliegtuigen en de inzet van grotere toestellen.

Schiphol was in de zomerperiode van 2017 de drukste luchthaven van Europa, voor het tweede opeenvolgende jaar, gemeten in vliegbewegingen.

500.000 bewegingen, tot en met het jaar 2020, is de limiet die tien jaar geleden is afgesproken aan de Alderstafel, om de geluidsoverlast te beperken. Dit betekent dat, als Schiphol zich aan de afspraken houdt, er de komende drie jaar vrijwel geen groei kan plaatshebben.

De ruimte van 3.253 vluchten is te verwaarlozen klein en bovendien houdt de luchthaven liever een kleine marge aan onder het half miljoen.

Poldermodel
Minister Van Nieuwenhuizen was vandaag aanwezig bij de officiële samenvoeging van de civiele en militaire luchtverkeersleiding op Schiphol en zei bij deze gelegenheid dat zij zich aan de afspraken van de Alderstafel, ‘overeenkomstig het poldermodel’ dient te houden.

De bewindsvrouw is intussen wel met alle betrokken partijen in gesprek gegaan, waaronder de Omgevingsraad Schiphol, waar het verzet tegen het eventueel oprekken van het plafond van de 500.000 het grootst is.

Schiphol zelf en haar gebruikers zoals KLM en vrachtbedrijven pleiten wèl voor meer vluchten. “Schiphol mag niet drie jaar op slot gaan,” zei topman Pieter Elbers deze maand tegen Zakenreis.

Ook de opening van Lelystad als overloopluchthaven zou voor Schiphol, afgaande op de groeicijfers van de afgelopen jaren bij lange na niet voldoende zijn. De capaciteit van de airport in de Flevopolder is daarvoor, zeker in de eerste jaren, onvoldoende.

Lelystad, 2019 of later?
Intussen is het nog maar de vraag of Lelystad Airport, zoals het plan nu is, per 1 april 2019 opengaat. Er is veel kritiek gekomen op geluidsberekeningen voor Lelystad, niet alleen van bewoners uit de omgeving van de aanvliegroutes, ook de ChristenUnie, de kleinste coalitiepartij in het kabinet Rutte III, heeft haar bedenkingen geuit.

Minister van Nieuwenhuizen zei vandaag de nieuwe bezwaren tegen Lelystad ‘serieus’ te nemen. Volgende maand hakt ze de knoop door over opening in 2019 dan wel 2020 of misschien nog later.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Airbus haalt uit naar Trump

Airbus haalt uit naar Trump

16/01/2018

Topman Tom Enders van Airbus heeft de Amerikaanse president Trump beschuldigd van protectionisme, terwijl concurrent Boeing ‘schaamteloos meesurft’ op de golf van ‘America-first.’ In een verklaring zegt Enders dinsdag dat…

Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

15/01/2018

De Indiase regering wil haar meerderheidsbelang in het verlieslijdende Air India verkopen. De staatscarrier moet in de plannen eerst worden opgesplitst in vier delen. Air India zit opgezadeld met een…

Schiphol blijft op drie

Schiphol blijft op drie

15/01/2018

Nu de grote luchthavens van Europa hun vervoerscijfers over 2017 bekend hebben gemaakt, blijkt dat de rangorde van de eerste vier niet is veranderd. Schiphol groeide het meest, maar blijft…

Hainan naar Shenzhen

Hainan naar Shenzhen

12/01/2018

Hainan Airlines opent op 20 maart een verbinding tussen Zaventem en Shenzhen, vlakbij Hongkong. Na Beijing en Shanghai is het de derde stad voor de Chinese carrier vanuit Brussel. In…