Home / Luchthavens / Schiphol biedt meeste directe verbindingen in Europa

Schiphol biedt meeste directe verbindingen in Europa

Schiphol biedt meeste directe verbindingen in Europa

Uit het Connectivity Report 2017 van belangenorganisatie Airport Council International (ACI) blijkt dat in van de Europese luchthavens Amsterdam Airport Schiphol de meeste directe vluchten biedt. De luchthaven voegde meer frequenties en bestemmingen toe, waardoor het inmiddels voorligt op Londen, waar Europa’s drukste luchthavens liggen. Schiphol biedt 4.861 directe vluchten per week aan.

In de top vijf van luchthavens met de meeste directe verbindingen staan verder London Heathrow, Frankfurt, Paris Charles de Gaulle en Istanbul Atatürk.

President en CEO van Royal Schiphol Group Jos Nijhuis reageert opgetogen: “Met meer dan 320 bestemmingen die door 111 luchtvaartmaatschappijen worden aangevlogen, is het netwerk enorm, zeker voor een land als Nederland met een kleinere thuismarkt in vergelijking tot bijvoorbeeld Parijs. Van Genève tot Buenos Aires en van Londen tot Mumbai. Dat is goed voor de reiziger, want het uitgebreide en frequente netwerk van bestemmingen maakt het buitenland voor iedere Nederlander toegankelijk en andersom. Maar het is ook goed voor de concurrentiekracht en dus voor de economische groei van Nederland.”

Wereldwijd bezet Schiphol de tweede plek met betrekking tot de ‘hub-connectiviteit’. De ‘hub-kwaliteit’ van Schiphol – met een hoge capaciteit van het banenstelsel en het zogeheten one-terminal concept – is hiervoor essentieel want hierdoor zijn verbindingen met korte overstaptijden mogelijk. Wat betreft hub-connectiviteit staat de luchthaven van Frankfurt nog een trede hoger dan Schiphol als de wereldwijde nummer 1.

De groeisprong van Schiphol leverde de luchthaven niet alleen maar applaus op de laatste maanden. De sterk toegenomen groei ging gepaard met kritische geluiden van  de Onderzoeksraad voor Veiligheid die in mei een kritisch rapport publiceerde over de risico’s van het complexe ontwerp van de luchthaven en de afhandeling. Even daarvoor kwam de luchthaven negatief in het nieuws doordat het in de meivakantie de passagiersstromen niet aankon.

 

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Strategie Etihad is mislukt

Strategie Etihad is mislukt

18/08/2017

In mei ging Alitalia failliet, deze week gevolgd door airberlin. In beide gevallen was Etihad grootaandeelhouder. De strategie van de airline uit Abu Dhabi om verliesgevende buitenlandse carriers om te…

Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…