Home / Hotels / NH Hotels weer op winst

NH Hotels weer op winst

NH Hotels weer op winst

De NH Hotel Group heeft in 2016 voor het eerst in acht jaar weer nettowinst geboekt, die uitkwam op 11,5 miljoen euro, zo blijkt uit de gepresenteerde jaarcijfers. In 2015 leed de Spaanse keten nog een verlies van 2,7 miljoen euro. De omzet steeg vorig jaar met 5,7 procent naar 1,56 miljard euro. De opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) klom met 5,8 procent naar 62 euro.

NH heeft wereldwijd 380 hotels, waarvan 35 in Nederland, waaronder Krasnapolsky en Schiller in Amsterdam. De Nederlandse markt presteerde vorig jaar erg goed zegt NH, al geeft de keten geen details. In de Benelux was de omzetgroei 2,5 procent, waarbij NH aantekent dat de Belgische markt, door de terroristische aanslagen vorig jaar maart in Brussel, wegzakte. “Dit werd gecompenseerd door een positief momentum in Nederland.”

Nieuwe CEO
NH Hotels is door een moeilijke periode gegaan, mede door bestuursproblemen. Vorig jaar juni zette de keten CEO Federico Tejera aan de kant wegens belangenverstrengeling. Het conflict draaide om de grootste aandeelhouder in NH, het Chinese conglomeraat HNA, dat eerder in 2016 ook een belang nam in Carlson Hotels, het moederbedrijf van Radisson hotels. Carlson is een concurrent van NH en volgens een meerderheid van de aandeelhouders kon HNA geen twee heren dienen. Ze vonden dat Tejera en zijn medebestuursleden verantwoordelijk waren voor de situatie.

Pas in januari dit jaar trad een nieuwe CEO aan in de persoon van Ramón Aragonés. Het bedrijf hoopt met Aragonés in rustiger vaarwater te komen en ziet de terugkeer naar winst als een belangrijke indicator dat het op de goede weg is.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Strategie Etihad is mislukt

Strategie Etihad is mislukt

18/08/2017

In mei ging Alitalia failliet, deze week gevolgd door airberlin. In beide gevallen was Etihad grootaandeelhouder. De strategie van de airline uit Abu Dhabi om verliesgevende buitenlandse carriers om te…

Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…