Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: De Michelingids krijgt antwoord

Orde op Zaken: De Michelingids krijgt antwoord

13/03/2017

Zakenlieden die met hun relaties in Amster­dam op niveau en op een schitterende locatie zaken willen doen, adviseer ik altijd het AMSTEL HOTEL. Ook tv- en theaterproducenten die beroemde buitenlandse artiesten willen kietelen met een verblijf, lunch of diner kennen goed de weg naar dit hotel. Gasten moeten helaas voor lief nemen dat het zeer gerespecteerde restaurant LA RIVE door de heren van LE GUIDE MICHELIN in de laatste editie verkeerd is beoordeeld.

Na vele jaren is La Rive de Michelin­ster ontnomen. Deze beslissing heeft in vakkringen grote ergernis opgeleverd. Hoofdinspecteur van de Michelin Benelux-gids, WERNER LOENS, heeft slechts, zoals het spel al jaren wordt gespeeld, een summiere reactie gegeven. In De Telegraaf mummelde hij: ‘In een restaurant als La Rive betaal je toch een behoorlijk bedrag voor een maaltijd, dan mag je ook heel wat van verwachten.’ De heer Loens vergeet hierbij dat de restau­rantprijzen van La Rive altijd redelijk zijn geweest, daar is nooit over gezeurd, en hij vervolgde: ‘Voor Michelin is de kwaliteit van wat op het bord komt het belangrijkste!’

Ja, mag het? Daar is niets aan veranderd, want er staat in de keuken nog steeds dezelfde brigade achter het fornuis onder leiding van chef-kok ROGIER RASSIN, en daar zitten zeer gemotiveerde ‘toppers’ bij. Neem de talentvolle KENG VICHIANRAT, hij is vorig jaar voor de tweede keer op rij de winnaar geworden in de Benelux-finale van de gerespecteerde PRIX CULINAIRE LE TAITTINGER. De hoofdinspecteur van Michelin behoort bovendien te weten dat de enorme overheadkosten van het Amstel Hotel bij de prijs een rol spelen. En dat deze locatie, waar je ‘s zomers zelfs op het terras aan het water kunt dineren, toch andere koek is dan de Amsterdamse sterren­restaurants die dit niet kunnen bieden, zoals RON GASTROBAR op de Sophialaan, SINNE op de Ceintuurbaan (waar je zelfs je auto amper kan parkeren) of BOLENIUS op de George Gershwinlaan. In het buitenland houdt de Michelingids wel degelijk rekening met locaties als het Amstel Hotel. De Parijse restaurants ALAIN DUCASSE AU PLAZA ATHÉNÉE (menu voor 380 euro), ÉPICURE (320 euro) en PAVILLON LEDOYEN (380 euro) zijn hier goede voorbeelden van.

‘Consolideren is niet genoeg,’ volgens hoofd­inspecteur Loens, ‘de ambitie moet blijven, maar gevestigde restaurants moeten hun best doen om de gastro­nomische ontwikkelingen van jonge koks in Amsterdam bij te benen!’

Wat krijgen we nou, heeft de Michelingids geen respect meer voor traditie en volgen de inspecteurs de nieuwe trends niet meer? Sinds het jaar 2000 zijn culinaire alchemisten als FERRAN ADRIÁ (El Bulli) en RENÉ REDZEPI (Noma) aan de macht, maar het ombouwen van producten zakt nu als een pudding in elkaar. De mini-hapjes­parade (met uitleg) is voorbij, dat is de internatio­nale trend! Afgelopen januari heeft het team van La Rive op de Horecava de zeer prestigieuze GOUDEN KOKSMUTS gewonnen, en toeval of niet, zie het maar als een antwoord aan Michelin. De gastronomische ontwikkeling van jonge koks in Amsterdam is niet gevolgd, maar de internationale keuken. Tegen de beroemde concert­pianist Vladimir Horowitz heeft Michelin gelukkig nooit gezegd: ‘U moet de muzikale ontwik­kelingen in Amsterdam volgen en vooral de jeugd bijbenen, dus vergeet Rachmaninov en Chopin.’

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

Blogs
Travel Insight: Customer focus

Travel Insight: Customer focus

12/06/2017

Gedurende de bijna veertig jaar dat ik actief ben in de zakenreisindustrie, waarvan ik inmiddels al meer dan 20 jaar betrokken ben bij de Corporate Travel Association (CORTAS), ben ik…

Heeft long-haul low-cost de toekomst?

Heeft long-haul low-cost de toekomst?

22/05/2017

Het NHTV Zakenreis- en Luchtvaartsymposium 2017 staat in het teken van ‘Consolidatie en Concentratie’. Het is de 13e keer dat het lectoraat Business Travel Management van de Academie voor toerisme…